Suemonogiri

Suemonogiri betyder "hugg på fasta mål" och är övningar där vi tränar vår huggteknik på rullade stråmattor. Mattorna är gjorda av igusa-strån som ofta kallas tatami omote då de används till utsidan på tatami-mattor. Rullarna är cirka en meter höga och med en diameter beroende på svårighetsgrad, men typiskt runt tio centimeter. Dagen innan huggning läggs rullarna i blöt för att svälla och torkas därefter delvis till träningens början.

I suemonogiri får eleven en återkoppling på huggtekniken genom att studera vinkel, rakhet och träffsäkerhet mm. i de enskilda huggen, men även mer dynamik genom avståndsträning, fotarbete och kombinationshugg.

Historia

Suemonogiri även känt som tameshigiri vilket betyder "testhuggning". Historien för denna term är dock något besvärande. Under lång tid i Japans historia användes nämligen avrättade fångar som mål för huggning vilket i dagens samhälle känns väldigt barbariskt. Syftet med detta var oftast inte huggträning för svärdsmän utan testning av klingor och utfördes av speciella personer med detta som jobb. Dessa svärdstest kan närmare benämnas som shito medan test av svärdsmannens förmåga kallas shizan (annat uttal av samma kanji som tameshigiri). På grund av den makabra bakgrunden till tameshigiri ger detta ord ofta en negativ klang (speciellt i Japan) och därför använder vi huvudsakligen den neutrala termen suemonogiri som alltså betyder "hugg på fasta mål".

Suemonogiri-träning